Surffiin liittyy enemmän ja vähemmän virallisia sääntäjä, joiden mukaan on hyvä ja kohteliasta toimia että kaikilla olisi vedessä kivempaa.

Viralliset säännöt kaikki tietääkin. Surffarilla, joka on lähinnä aallon huippua on etuajokoikeus, toisten eteen ei droppailla ja ulos melojat ja muut line upissa pööpöilijät hankkiutukoon pois surffarin edestä elleivät halua evää takaraivoon.
Surffietiketti.
Kipin kapin pois alta.
Ja näin se käytännössä toimiikin. Ainakin suurin piirtein. Itse en ole onneksi joutunut surffaamaan niin ruuhkaisilla aalloilla missä toisten eteen droppilu olisi iso ongelma. Tai muuten vaan niin k***päisten ihmisten seurassa.
Droppailua tapahtuu kyllä täälläkin mutta onneksi hieman pienemmässä mittakaavassa. Vanhan äijät valittaa että paikalliset pojat droppaa niiden aalloille. Itse ei ole moista huomannut, mutta en olekaan vielä vanha äijä. Lähinnä täällä droppaa eteen aloittelijat ja muut satunnaiset urpot. Usein riittää kun karjuu näille pari valittua sanaa. Joskus joutuu avautumaan vähän enemmän että kannattais pysyä vaahdoissa jos ei osaa käyttäytyä… Sen jälkeen ne on yleensä sen verran noloina että pysyy ainakin poissa mun tieltä. 🙂 Ja on joku joskus rehellisesti sanonutkin ettei tiedä säännööistä mitään. Selitin tietenkin tälle tyypille säänöt kuka saa mennä ja ketkä väistää ja se kiitteli kovasti.
Kevyt kaaos… Tai kai tää on ihan
arkipäivää jossain ruuhkaisemmilla spoteilla. Niin,
ja Guionesilla jouluna.
Ja vielä pahempaa…
Ei hajuakaan onko mulla miespuolisija lukijoita, mutta
tää kuva on teille. 🙂
Okei, no välillä sitä kuitenkin saatta ihan vahingossa dropata jonkun eteen. Ja ei se ole niin vaarallista. Mutta silloin pitää aina ja ehdottomasti käydä sanomassa sille, kenen eteen droppasi että sori kamalasti en huomannut sua. Ja kaikki on taas hyvin. Tranquila. Pura Vida! Mutta auta armias jos vaan droppaat toisen eteen ja luimistelet sen jälkeen karkuun. Siitä saa vähintäänkin vihaisia katseita osakseen. Ja samoin jos olet melomassa takaisin ulos, ja olet vahingossa surffarin edessä (tai jos et ole varma, oletko edessä koska surffari osaa väistää sinut mutta ehkä saatoit olla edessä) on syytä pahoitella. Sori. Ja kaikki on taas hyvin. Mutta jällen kerran jos et sano, mitään saat varmasti paheksuntaa osaksesi. 
Sitten on vähän epämääräisempiä tapauksia. Nimittäin toinen sääntö sanoo että surffari, joka on ekana seisomassa laudan päällä saa mennä. Tätä nyt tarvitsee harvoin soveltaa sillä yleensä se on juuri niin että lähimpänä huippua oleva nappaa allon ensin ja on tietenkin myös ensimmäisenä seisomassa laudallaan ja surffaamassa aaltoa. Mutta etenkin hitailla ja loivemmilla aalloilla on myös mahdollista että joku kova meloja nappaa aallon ekana shoulderista, kun piikissä oleva vielä ottaa viimeisen melonnan. Ja tää on musta todella ärsyttävää. Miksi pitää tunkea siihen aaltoon kun joku muu on jo melomassa ja vielä paremmin sijoittunut aaltoon nähden. Todella ärsyttävää. Mitä mieltä muut on tästä? Musta olisi ihan kohteliasta jättää se aalto sille, kuka on parhaimmassa kohdassa. 
Ja vielä yksi perusasia. Lautaa ei päästetä karkuun. Mikään ei ole pahempaa (ja nolompaa) kuin päästää lauta karkuun ruuhkaisessa line upissa ja sukeltaa itse aallon ali. Tähän oon joskus aloittelijana itsekin syyllistynyt, mutta mulle sanottiin sen verran pahasti että sen jälkeen on lauta pysynyt tiukasti näpeissä. Tilanteita, joissa se lauta on pakko päästää saattaa kyllä joskus tulla ja olen nähnyt itse Kelly Slaterin päästävän laudan ja sukeltavan aallon ali hiitin aikana. Mutta se ei olekaan ruuhkainen line up. Jos 10 kaveria pystyy tekemään duckdiven mutta yksi urpo päästää laudan karkuun tiukassa line upissa, tämä yksi onneton on kyllä aivan väärässä paikassa. Ja varmasti tule sanomista. Ja maksamista, jos onnistuu kolhimaan muiden lautoja.
Sitten vähän epävirallisempi sääntö. Alä tuo ruuhkaa mukanasi. Tunnen paljon surffareita Nosarasta ja lähistöltä ja nykyään tulee käytyä enemmän myös muilla spoteilla. Tästä on jo monta kuukautta, mutta oltiin menossa kaverin (jonka kanssa en yleensä käy surffaamassa) kanssa surffiretkelle. Olin jo täyttä päätä organisoimassa autoa täyteen kun tää kaveri sanoikin että max. 3 ihmistä autooon (kuski mukaanlukien). Ja kyseinen jäbä on asunut vähintään 20 vuotta Costa Ricassa ja oltiin menossa hänen entiseen kotikaupunkiinsa. Mutta hän ei halua tuoda ruuhkaa mukanaan. Ja ymmärrän kyllä pointin. En itsekään halua. Vaikka (tai pikemminkin varsinkin, koska) tunnenkin paikallisia ja olen itse tervetullut surffaamaan heidän kanssan, en ehkä kehtaisi ilmestyä paikalle ison lössin kanssa. Varsinkaan sellaisten kenen surffitaidoista en tiedä. Ja tämä tarkoittaa nimenomaan vähän salaisempia spotteja tai sellaisia mitkä ruuhakutuvat helposti. Guionesille nyt voi tulla vaikka kaksikerrosbussilla.
ei näin
vaan näin
ps. Tänään iltapäiväsessiolla mun eteen dropattiin 2 kertaa. Eka kerralla kaverini Joel ja toisella kerralla poikaystäväni Luis. Eli ei tainnukaan olla alottelijoita vaan pahamaineisia paikallisia pojankloppeja. Vai oliks nää nyt niitä satunnaisia urpoja joille pitää alkaa kouluttaa surffauksen perusasioita. No Luisilta voi tän seurauksena kiristää esim. muutaman tiskivuoron tai vessan siivouksen. Hähää. 😛

(Postauksen kuvat nappailtu netistä)

Mainokset