Pari postausta taaksepäin valittelin kadonnutta surffitatsia. Nyt se on onneksi tullut takaisin. Tosin nyt olen loukkaantuneena, mutta tässä välissä ehti olla hetki hyvää surffia. Surffitatsin takaisin saamiseen auttoi hieman lepoa ja palautusta kropalle sekä uusi surffilauta. Mun surffilautahan lähestulkoon katkesi muutama kuukausi sitten. Lauta kursittiin kokoon ja jatkoin surffausta tyytyväisenä samalla laudalla. Heti korjauksen jälkeen en edes huomannut mitään eroa laudassa.

Noin kuukaudessa lauta kuitenkin muutttui ihan täysin. Se ei enää liikkunut meloessa kuten ennen. Lauta ei kuitenkaan tuntunut erityisen painavalta. Ekana tietenkin syytin vaan itseäni ja koitin vaan meloa kovempaa ja kovempaa. Jossain vaiheessa aloin miettiä että ehkä jossain muuallakin on vikaaa. Sillä eihän siinä ole mitään järkeä että mun melomisvauhti ja voimat katoavat aivan tyystin ilman mitään syytä.

Kuvassa surffaan korjatulla laudallani. Korjatulla laudalla voi siis ilman muuta surffata. Mutta se ei
vaan toimi enää kuten ennen. Itse huomasin eron erityisesti meloessa enkä niinkään laudan päällä seistessä.

High performance surffilaudoissa on valtavan paljon teknisiä ominaisuuksia jotka vaikuttavat miten lauta lipuu veden päällä. Tietyn kokoinen lauta sopii parhaiten juuri tietyn kokoiselle ja painoiselle ihmiselle ja siinä tulee todellakin maata juuri oikeassa kohdassa ylävartalo riittävän ylhäällä melontavauhdin optimoimiseksi. Itse sain tähän vinkkejä entiseltä pro surffarilta viime huhtikuussa Nicaraguan lomalla ja voisi melkein sanoa että se mullisti mun surffauksen.
Laudan painopiste muuttuu kun lauta katkeaa ja korjataan, eikä se enää ikinä liu’u samalla tavalla. Katkenneella ja korjatulla laudalla voi ilman muuta surffata. Mutta se ei ikinä ole enää entisensä. Jos kyseessä on hieman isompi lauta, se ei ole i h a n niin tarkkaa. Luulisin. Mutta pienellä (eli sinulle optimikokoisella hig performance shortilla) sillä on oikeasti iso merkitys makaako laudalla 2 senttiä enemmän edessä vai takana. Ja kun laudan painopiste on korjauksen takia muuttunut, niin lauta ei vaan toimi enää niinkuin pitäisi eikä sitä voi kompensoida muuttamalla omaa paikkaansa laudalla.
Vanha lauta lensi siis roskakoriin ja opin tästä sen että en enää ikinä korjauta katkenneita lautoja. Sillä niistä ei tule enää kelvollisia. Surffilaudat ovat valitettavan lyhytikäisiä ja herkkiä hajoamaan ja jos lauta katkeaa (tai melkein katkeaa), niin ei ole valitettavasti muuta vaihtoehtoa kuin hankkia uusi.

Uudella laudalla on aina jännää surffata. Menee helposti vähintään pari päivää että siihen alkaa tottuua. Riippuu miten paljon uusi lauta eroaa edellisestä. Mun uusi lauta on kooltaan 5’10 x 18,75 x 2,31 eli hivenen isompi kuin edellinen joka suunnassa. Ja se todellakin tuntui jättimäiseltä valtamerialukselta aluksi. Lauta ei kallistu reilille yhtä näppärästi kuin edellinen, vaan haluaa jyrätä suoraan. Uudessa laudassa on hieman pienemmät ja eri muotoiset evät kuin edellisessä.  Hieman vielä epäilyttää, pitävätkö nämä evät mut jyrkällä seinällä. Ensimmäiset kolme päivää olinkin aivan pihalla uuden lautani kanssa. Olo oli kuin aloittelijalla. Sen jälkeen alkoi onneksi pikkuhiljaa sujua. Ja nyt lauta tuntuu tosi hyvältä. Vaihdoin tarkoituksella hieman isompaan lautaan, sillä halusin laudan jolla on hyvä surffata ns. “hyviä aaltooja”. Hyvät aallot tarkoittavat 5-7ft ja voimakkaampia aaltoja kuin Guiones. Kuten vaikkapa Playa Negra, Pavones tai monet Nicaraguan aallot. Ja useinhan nämä hyvät aallot tuppaavat olemaan myös ruuhkaisia ja saadakseen aaltoja täytyy taistella vähintään kymmenen agressiivisen brasilialaisen kanssa line upissa. Ja silloin on kivaa surffata laudalla, johon voi luottaa. Eli sillä saa helposti aaltoja.
ps. Vielä tarkennuksena että mielestäni ei siis kannata korjauttaa katkipoikki (tai melkein katki) mennyttä lautaa. Pienet dingit ja kolhut tietenkin korjataan. Niitä tulee aina, eikä pikkukolhujen takia kannata heittää lautaa menemään.

pps. Olen vihdoin ja viimein liittynyt Instagrammiin ja tiinakopo -nimimerkin takaa voi seurata mun surffikuvia ja kuulumisia.

Mainokset