Suomesta tropiikin lampöön hyppääminen on valtava shokki iholle. Suomalainen, valkoinen hipiä kun on tottunut pääasiassa piileskelemään vaatekerrosten alla. Kesälläkään aurinko ei Suomessa porota yhtä polttavasti kuin etelässä. Itse loikkasin hieman lyhyemmän matkan Keski-Kaliforniasta Costa Ricaan, mutta muutos oli silti melkoinen. Aurinko polttaa, vesi kuivattaa ja suola rasittaa ihoa. Vitsailin tänään olevani totaalisen turisti vedessä. Päivän surffisuoritus oli siinä, että meloin sokkona ympyrää aurinkorasvat silmissä ja maha ruvella surffilaudasta. Palautetaas siis mieleen miten siirtymä kylmästä lämpimään ja tauon jälkeen takaisin surffiin sujuu ihon kannalta mukavimmin.

aurinkorasva_surffaus

Ennen reissua:

  1. Kosteuta

Valmistautuminen kannattaa aloittaa jo ennen reissua. Kuiva ja hilseilevä iho on herkempi palamaan, joten kosteuta iho kuntoon etukäteen. Hyväkuntoinen iho myös näyttää kivemmalta kun kuoriutuu villahousuista bikinisilleen.

  1. Hanki pohjarusketus

Kosteutuksen lisäksi kannattaa myös hankkia hieman väriä pintaan jo etukäteen. Kyllähän se tiedetään että aurinko aiheuttaa ryppyjä ja syöpää ja terveellisin vaihtoehto olisi pysytellä kellarissa. Tai käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia koko ajan. Suurin osa ei kuitenkaan näin tee enkä minäkään. Bikinit on kivoja, rusketus näyttää hyvältä ja aurinko nyt vaan on ihana. Jos kuulut samaan kerhoon, niin tervetuloa. Mutta muistathan pitää huolen, ettei iho pääse palamaan.

Pohjat kuntoon siis jo ennen reissua. Kesällä se onnistuu helposti biitsillä tai parvekkeella. Talvella kävin ennen surffireissuja solariumissa. Tästä tulee varmasti joltain sanomista, mutta tulipa tunnustettua. Noin 5-7 kertaa solkussa ennen reissua. Surffireissuja tein yleensä yhden per talvi, joten ei siitä kuitenkaan tule kuin tuo 5-7 solariumkertaa vuodessa. Jatkuvaan käyttöön en solariumia suosittele.

Pohjarusketus on kuitenkin pelastanut monet kerrat itse kohteessa, kun aurinko paahtaa ja aallot ovat täydellisiä ensimmäisestä päivästä alkaen. Surffaamaanhan sitä on tultu eikä mököttämään varjossa. Pohjarusketuksen idea on nimenomaan valmistaa ihoa aurinkoon, ettei reissun ensimmäisenä päivänä kärähdä ravuksi. Ja pahimmassa tapauksessa surffit jäävät moneksi päiväksi, kun palaneen ihon kanssa ei voi kuin hörppiä coctaileja varjossa.

Kohteessa:

  1. Vältä keskipäivää

Vaikka olisit tehnyt kaiken kunnolla tähän saakka, pysy skarppina auringon kanssa myös itse kohteessa. Keskipäivän aurinko on polttavin, joten välttele sitä. Aamut ja myöhäiset iltapäivät rocks. Jos surffaat keskipäivällä, pidä sessio lyhyenä (1 tunti), äläkä tee sitä joka päivä.

  1. Käytä aurinkorasvaa

Aurinkorasva on must ennen jokaikistä surffisessiota. Itselläni ei ole suosikkimerkkiä. Käytän mitä sattuu, mutta aina korkeita suojakertoimia. Vähintään 30, useimmiten 50. Onko niistä matalemmista kertoimista muka jotain hyötyä? Laita rasvat sisätiloissa ennen surffia, jotta se ehtii imeytyä.

Useimmat tavalliset aurinkorasvat toimivat mielestäni kropalle. Kasvojen kanssa sen sijaan on tarkempaa. Minulla on herkät silmät, enkä kestä jos yhtään hikeä tai rasvaa valuu silmiin. Kasvoihin laitettava rasva ei siis saa olla liian valuvaa ja levittyvää. Aiemmin käytin paljon Headhunter naamastikkejä. Samoin Neutrogenalla on hyviä jopa 100SPF ei-valuvia aurinkorasvoja. Paras löytö on kuitenkin luonnollinen kaakaosta ja kookoksesta tehty naamasinkki. Siinä ei siis ole oikeasti sinkkiä, mutta sinkiksi kutsutaan kasvoihin laitettavia, yleensä ei-imeytyviä aurinkorasvoja. Alla olevassa kuvassa minulla on naama täynnä juuri tätä kaakaosinkkiä.

paras_aurinkorasva

Kaakaosinkki on Costa Rican paikallinen tuote se on ainut mitä käytän tällä hetkellä. Uskoisin kuitenkin, että vastaavia valmistetaan muuallakin. Tämä tuote on mattapintainen, eikä se imeydy ihoon. Olen mieltynyt enemmän juuri tällaisiin tuotteisiin, jotka toimivat ainoastaan mekaanisena suojana ihon päällä ja siten estävät auringon pääsyn iholle. Vertauksena tavalliset aurinkorasvat, jotka imeytyvät ihoon ja joiden teho perustuu kemialliseen suojaan. Välillä alkaa nimittäin epäilyttää, mitähän kaikkea sitä ihoonsa syöttääkään aurinkorasvojen muodossa.

Terveellisin vaihtoehto aurinkorasvojen maailmassa olisi kookosöljy. Itse en ole kookosöljyä kokeillut aurinkorasvana varmaankin siitä syystä, että se on luvattoman kallista Nosarassa. Mutta kannattaa tutustua, jos ekologisuus ja myrkyttömät tuotteet kiinnostavat. Ketäpä ei kiinnostaisi. Kannattaa kuitenkin olla varovainen ja rajoittaa aikaa auringossa ainakin aluksi, jos iho on aivan valkoinen.

  1. Suojaudu tarvittaessa vaatteilla

Rasvoista huolimatta liika on silti liikaa. Jos aallot pumppaavat, eikä malta pysyä hetkeäkään poissa vedestä, kannattaa alkaa etsiä hihoja ja lahkeita. Bikinisurffi on parasta, mutta jokaisella surffireissulla minulla on myös mukana vähintäänkin rashguard ja lippis. En tosin tykkää surffata lippis päässä sillä se karkailee, mutta veneessä istumiseen ja opetukseen se on hyvä. Jos tuntuu että tunteja auringossa tulee oikein paljon, kaivan surffilegginssit kaapista. Jos menen surffaamaan aamuyhdeksän jälkeen, käyätän poikkeuksetta pitkähihaista. Samoin aina opetushommissa. Silloin kun ihossa tuntuu että aurinkoa on tullut runsaasti, käytän seuraavat pari päivää paitaa myös aamulla.

Toinen asia miltä vaatteet suojaavat, ovat surffilaudan hankaumat. Vaikka surffasin Kaliforniassa säännöllisesti, sai Costa Rican bikinikauteen siirtyminen mahani ruvelle. Hankaumat voivat olla tosi inhottavat ja kivuliaat surffatessa. Jos tuntuu että niitä alkaa tulla, niin äkkiä vaatteita päälle ja/tai taukoa surffista, ettei tilanne mene pahemmaksi. Itselläni 2mm kesämärkäpuku pelasti tilanteen. Parissa-kolmessa päivässä hankaumat olivat tiessään.

surffiopettaja_tiina

  1. Pysy surffin jälkeen varjossa

Anna iholle ansaittu lepohetki surffin jälkeen. Ei siis enää lisää aurinkoa. Mitä sitä muuta jaksaisikaan surffin jälkeen, kuin loikoa varjossa riippumatossa.

aurinko_suojakerroin.jpg

  1. Muista after sun

Käytä aloe veraa suoraan puskasta tai purkista, muuta after sun tuotetta tai kosteusvoidetta. Vaikka et palaisikaan. Itse olen todella kuivaihoinen ja kosteutus on välttämätöntä meressä lillumisen jälkeen. Jokaisen surffisession jälkeen. Yleensä käytän ihan normaalia kosteusvoidetta ja lisäksi jos iho punoittaa, aloe veraa niihin kohtiin.

Sitten ei muuta kun nauttimaan auringosta! Toivottavasti vältytte palamiselta näillä vinkeillä.

Ps. Hiukset ovat ihon ohella toinen asia, joka rasittuu auringosta ja suolavedestä. Hiusten pelastamisesta on luvassa postaus lähiaikoina. Minulla on meneillään tehokuuri oman tukkani pelastamiseksi, joka olikin päässyt melkoiseen huonoon kuntoon hoidon puutteessa… Pieniä tuloksia alkaa onneksi jo näkyä. Peli ei siis ole menetetty, vaikka letti olisi hieman räjähtänyt surffireissujen seurauksena. Pysykää kuulolla!

Mainokset