Ilmastointi on asia, johon täytyy olla ehdoton kyllä tai ei suhde. Mitkään välimuodot eivät ole mahdollisia. Jos ilmastointia käyttää, niin siihen tottuu ja sitä on käytettävä aina. Päivällä ja yöllä. Joka päivä. Ja silloin pelkkä vierailukin ei-ilmastoidussa paikassa on tuskaa.

Toinen vaihtoehto on olla kokonaan ilman ilmastointia. Itse kuulun tähän kastiin. En ole vielä ihan selvillä olenko a) tottunut jatkuvaan kuumuuteen eli enää ei siis tunnu niin kuumalta, vai b) olenko vain tottunut jatkuvaan hikoiluun ja se ei enää ärsytä niin paljon.

Tai ehkä hikoilusta nauttimiseni on peruja Kalifornian kylmyydestä. Siellä joutui talviaikaan kääriytymään vilttiin taretakseen istuskella sohvalla. Oli miten oli, täällä ilmastointi pysyy pois päältä. Tai siis pysyi. Aina siihen saakka kuin 70-vuotias vuokraisäntäni ilmestyi patjoineen yökylään. Ja käänsi ilmastoinnin täysille. Flunssa, kuume ja kamala kurkkukipuhan siitä seurasi. Joita parantelin seuraavat pari päivää.

monkey mafia costa ricacosta rica kokemuksia

Kun oloni alkoi kohentia, kaverini pyysi apua. Hän ei puhu espanjaa ja tarvitsi jonkun tulkkaamaan ICE:en eli paikalliseen Saunalahteen. Sanoin, etten voi taata että asiat saadaan hoidetuksi mutta voidaan kokeilla. Tämäkin päivä on siis koittanut että toimin itse espanjan tulkkina sen sijaan että tarvitsen sitä itse! Ja asiathan saatiin hoidettua ja se hemmetin internet tilattua. Eikä tarvittu kuin yksi soitto lakimiehelle kaupassa säätämisen aikana. Internet yhteyden hankkiminen ei ole mikään yksinkertaisin asia Costa Ricassa, jos et ole maan kansalainen. Sinulla täytyy olla yritys jolle otat netin. Kaverillani on, ja hänellä on myöskin jo laajakaista yhdessä talossaan ICE:n kautta. Asiat eivät silti mene ihan sormia napsauttamalla ja avatakseen laajakaistan myös toiseen taloonsa tarvittiin kansiollinen erilaisia dokumentteja.

Jes! Espanjan taitoni on kohentunut jo surkeasta välttävään. Ehkä pian päästään jopa kelvollisen puolelle. Kuulin jostain, että tarvitaan kaksi viikkoa intensiivistä, yli kahden tunnin päivittäistä keskustelua vieraalla kielellä, ennenkuin se alkaa oikeasti mennä kaaliin. Oma espanjan opiskeluni oli totaalisen jäissä Kaliforniassa, mutta nyt tuli taas uusi into opiskella edes pieni hetki päivittäin.

Ps. Tulin uudestaan sairaaksi ICE:n ilmastoinnista. Ensi kerralla kaulaliina ja pipo mukaan ennenkuin menen ilmastoituihin sisätiloihin.

Mainokset