Hiusten hoito on helppo laiminlöydä tropiikissa, sillä sen vaikutukset eivät näy kovin nopeasti. Ainakaan yhtä nopeasti kuin ihon, joka kuivuu ja kutiaa heti jos kosteusvoide jää välistä. Hiuksille ei sen sijaan tapahtu mitään dramaattista hetkeen, vaikka hoitoaineet jäisivät vaikka kokonaan välistä. Aluksi auringon ja suolaveden aiheuttamat muutokset hiuksessa voivat olla myös positiivisa. Liukas hius saa suolasta vähän karheutta joka tuo volymia. Aurinko vaalentaa ja hiukset saavat kesäisen raidoituksen. Sehän on itseasiassa ihan kiva juttu, ainakin aluksi.

hiustenhoito

Jos auringosssa tulee oleiltua enemmän, kannattaa kuitenkin panostaa hiusten hoitoon. Itse olin aiemmin todella laiska. Pesin tukan pari kertaa viikossa ja laitoin aina kastelun jälkeen jätettävää hoitoainetta. Tämä ei kuitenkaan riitä jos on päivittäin tuntikausia auringossa. Tukkani menikin todella huonoon kuntoon. Vitivalkoinen auringon kärventämä rotanhäntä. Ainut “kampaus” missä tukka näytti hyvältä, oli suoraan merestä look. Eli siis märkä tukka. Sillonhan kuivuus ja muut hiusvauriot eivät näy.

Nyt olen ollut kuusi viikkoa tehokuurilla hiusten elvyttämiseksi. Tehokuuri sai alkunsa kun Outi pelotteli (tai kertoi totuuden) mitä ohuille latvoilleni oli tapahtumassa. Tukka ei enää kasva vaan lyhenee. Tottakai hius kasvaa kokoajan juuresta, mutta huonokuntoinen latva haperoituu ja katkeaa nopeammin. Lopputulos on siis, että hius lyhenee.

Tällainen tehokuuri minulla on ollut meneillään.

Leikkaa. Kaikkihan me tiedämme että huonot latvat kannattaa leikata pois. Itse olen kuitenkin aina ollut se, joka välttelee hiusten leikkuuta viimeiseen saakka. Miksi niitä pitää leikata, jos kerran kasvattaa pitempää tukkaa??? Nyt näen sen konkreettisesti. Tukkani on vain lyhentynyt sen jälkeen kun muutin ensimmäisen kerran Costa Ricaan, vaikka sitä ei ole juurikaan leikattu. Kun latva pääseee huonoon kuntoon, se vaan rispaantuu lisää ja lisää ylöspäin ja jossain vaiheessa katkeaa. Eli lyhenee nopeammin kuin ehtii kasvaa. Latvojen saksiminen on siis välttämätöntä, ellei halua tukan lyhenevän entisestään. Yritän pakoittautua jatkossakin kampaajan penkkiin kevyeen saksimiseen noin 3 kk:n välein.

Pese usein. En halua enää suolaa pesiytymään hiuksiini, joten pesen ne usein. Yleensä noin joka toinen päivä. Pelkkä huhtelu vedellä ei vielä poista suolaa ja hiekkaa takkuisesta pörröstä. Pesun yhteydessä tietenkin aina myös hoitoaine. Tuotteiden välillä on suuria eroja ja kannattaa valita hoitavat ja kosteuttavat tuotteet. Itselläni ovat käytössä Paul Mitchelin Instant Moisture Daily Sahmpoo sekä Instant Moisture Daily Treatment. Onneksi on kavereita ketkä tuovat shampoot Jenkeistä aina tänne tullessaan.

surffitukka

Kosteuta. Poispestävä hoitoaine ei riitä. Kärähtänyt kuontalo tarvitsee lisäksi hiuksiin jätettäviä hoitoaineita sekä öljyä. Itse käytän aina suihkun jälkeen sekä ennen harjaamista (myös kuivan tukan) jätettävää hoitoainetta. Lisäksi käytän kuivaan tukkaan öljyä. Yritän laittaa öljyä aina ennen surffausta. Parhassa tapauksessa teen sen jo illalla, jos menen aamulla surffaamaan. Lisäksi lisäilen öljyä aina pari kertaa päivän mittaan. Yleensä siinä vaiheessa kun satun kävelemään pelin ohi ja tukkani näyttää kuivalta mopilta. Oljyä kaipaavat etenkin latvat. Huolehdi, että myös lyhyempien hiusten, kuten otsatukan, latvat saavat osansa.

Huom! Jos tukkasi on edes keskinkertaisessa kunnossa, öljy kolme kertaa päivässä on todennäköisesti liikaa. Kerran päivässä viikon ajan voi jo tehdä ihmeitä. Ja sen jälkeen pari kertaa viikossa öljydippaus latvoille. Kokeile mikä toimii. Muista, että päänahka ei pidä öljystä, joten jätä ainakin pari senttiä tyvestä ilman öljyä.

Itselläni on hiuksille käytössä on sekä kookos- että oliiviöljy. Joskus on tullut käytettyä myös jotain muuta ruuanlaittoon tarkoitettua kasvisöljyä, mikä sekin ajoi asian.

Käsittele hellävaroin. Mainitsin jo aiemmin, että käytän aina jätettävää hoitoainetta ennen harjausta, mutta laitetaan tämä vielä omaksi kohdakseen. Käsittele hiusta hellävararaisesti aina harjatessa ja laitettaessa. Öljy ei itselläni tee tukasta helposti harjattavaa, jätettävät hoitoaineet toimivat paremmin siihen tarkoitukseen.

Ehdoton EI ponnareille. Hiuslenkit katkovat hiuksia entisestään. Jätä tukka auki tai kiepauta kevyelle solmunutturalle. Letti ja pehmeä hiuslenksu tai lettinauha, jos on pakko laittaa kiinni.

Taltuta takut hoitoaineella ja saksilla. Älä ikinä revi takkuja suoraksi harjalla, sillä hius katkeaa ja alkaa jälleen kerran rispaantua ja lyhentyä. Kun takkuja kuitenkin tulee (sitä enemmän mitä huonokuntoisempi tukka), koitan selvittää niitä sormin shampoon ja hoitoaineen avulla. Jos tämä ei auta, niin otan sakset käteen ja leikkaan takun suosiolla irti. Aloittaessani öljykuurin jouduin tekemään tätä noin päivittäin ensimäisen viikon ajan. Olin aivan kauhuissani että kohta olen kalju. Mutta nyt huonokuntoisimmista hiuksista on jo päästy eroon, eikä tukka enää takkuunnu samalla tavalla.

suojaa hiukset auringolta

Tällainen tehokuuri minulla on siis ollut meneillään ja ero entiseen on jo valtava. Hamppulatvoista on päästy eroon, tukka ei takkuunnu kuten ennen ja hius ei ole niin kuiva kuin ennen. Eli näyttää siminnähden paremmalta. Vielä pari viikkoa sitten ainut kampausvaihtoehtoni iltamenoihin oli öljyä päähän ja tukka taakse. Eli siis niin öljyinen tukka, että se näyttää märältä. Nyt kuiva tukkakin alkaa jälleen näyttää kelvolliselta. Kaikki edellä mainitut hoitotoiminpiteet ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen. Öjyn käyttöä voi vielä vähentää, kunhan hiusten kunto paranee.

Kerron vielä loppukevennyksiksi, mitä ajattelin ennen Kalifornilaisista surffitukista. Kalifornialaisella surffitukalla tarkoitan siis auringon valkoiseksi vaalentamaa tukkaa. Tällainen tukka on lähes jokaisella Etelä-Kalifornialaisella surffijunnulla, ja siitä nimitys Kalifornialainen surffitukka. Ja nyt siis myös minulla. Usein nämä tukat ovat myös aika huonossa kunnossa. Näiden henkilöiden tukka ei siis ole luonnostaan vaalea ja kulmakarvat saattavat olla tummat. Sitten noloon osuuteen… Olen toki aina tiennyt että aurinko vaalentaa hiuksia, mutten kuitenkaan tajunnut miten paljon se todellakin vaalentaa. Luulin nimittäin aluksi, että näkemäni surffitukat ovat värjäyksen tulosta. Ja ihmettelin aina, että onpa kamalaa jälkeä. Kuka nyt noin kelta-valkoisen tukan haluaa ja eihän se edes sovi enää yhteen tummien kulmien kanssa. Haha. Mutta eipä ollutkaan kyse epäonnistuneesta värjäyksestä, vaan auringon aikaansaannos.

En olisi myöskään ikipäivänä uskonut ennen ensimmäistä Costa Ricaan muuttoani, että minusta tulee auringossa valkotukkainen. Kuvittelin, että keskiruskea muuttuu ehkä vaaleanruskeaksi ja päälle tulee vähän vaaleampia raitoja. Pieleen meni se veikkaus. 😀

Postauksen kuvat ovat hiuksistani 2,5 vuotta sitten, kun olin vasta muuttanut Costaan ja tukka oli pitkä ja suht hyvässä kunnossa. Siitä huonoimmasta hiirenhännästä ei ole kuvaa, mutta tältä pääni näytti tänään. Pikkuhiljaa kohti parempaa kohti taas mennään.

IMG_8684

Mainokset