Ajatus yksin matkustamisesta paitsi kutkuttaa, usein myös jännittää. Uskaltaudunko yksin reissuun? Muuttuuko kaikki mahdollinen hauska vain tylsäksi ja yksinäiseksi, jos ei ole ketään kaveria mukana jakamassa kokemuksia.

Itse olen matkustellut sekä yksin että yhdessä, niin kavereiden, poikaystävän kuin perheenkin kanssa. Kaikissa on puolensa, mutta yksin matkustelussa on myös jotakin erityistä.

Taisin innostua yksin matkaustelusta siinä vaiheessa kun innostuin myös surffauksesta. Halusin pyhittää koko loman surffaukselle, mutta minulla ei ollut yhtä innokkaita surffikavereita. Kavereiden kanssa reissu olisi ollut kompromissi kiertelyä, kulttuuria, rantoja ja vähän surffia. Ihan kivaa mutta ei kuitenkaan ihan siltä mitä itse halusin. Ja sieltä tuli päätös, että lähdenkin matkaan yksin. Tämä soolo-surffimatka onkin ollut yksi parhaita matkoja ja kokemuksiani ikinä.

Kokosin tähän postaukseen omat vinkkini yksin matkustamiseen:

Suunnittele hieman. Joitakin asioita joita on kiva tehdä yksin mutta joihinkin juttuihin tar-vit-see porukan ympärilleen. Mieti ennen lomaa, mitkä ovat sinulle näitä juttuja, mistä nautit myös yksin. Itse voisin esimerkiksi viettää viikon autiolla saarella joogamaton ja kirjojen kanssa näkemättä ristin sielua, mutta pelkkä ajatuskin kaupunkilomaviikonlopusta shoppailuineen ja kahviloineen yksin ahdistaa.

Aloita retriitistä. Joogaretriitti tai surfcamp on helpoin tapa aloittaa yksin matkailu, jos kuitenkin kaipaat samanhenkistä seuraa. Retriitillä asutaan yhdessä ja osallistutaan yhteisiiin aktiviteetteihin. Et siis joudu olemaan yksin, etkä murehtimaan ettei sinulla ole illallisseuraa. Viikon retriitin aikana ehtii hyvin tutustumaan muihin osallistujiin ja parhaassa tapauksessa saamaan elinikäisiä ystäviä. Olen ollut töissä naisille suunatulla all inclusive surffi- ja joogaretriitillä, ja heitän hatusta että noin 40 prosenttia osallistujista tuli yksin. Joten et varmastikaan ole ainut yksinäinen porukassa. Lue ennen retriitin varaamista muiden kokemuksia Trip Advisorista, jotta tiedät paremmin minne olet joutumassa.

lomalle yksin

Osallistu aktiviteetteihin. Jos teet oman loman, mutta haluat varmistua että sinulla on myös seuraa ja tekemistä muiden kanssa, niin osallistu erilaisiin aktiviteetteihin. Näitä voivat olla esimerkiksi kielikurssi, kokkikoulu, fitness/liikuntatunnit tai vapaaehtoistyö. Näin et jumahda hotellin uima-altaalle, jos ei huvitakaan lähteä yksin minnekään.

Kamera on kaveri. Rantakävely tai kaupunkikierros yksin ei tunnukaan enää yksinäineltä, kun lähdet matkaan kameran kanssa ja otat tarkoitukseksi taltioida upeat maisemat ja nähtävyydet. Valokuvaus on itseasiassa jopa mukavampaa yksin, kun kukaan vieressä ei marise kun haluat pysähtyä ottaamaan kuvan jokaikisestä kukkasesta ja palmusta. Ja nykyään selfiet ja belfietkin ovat niin arkipäivää, joten myös itseään voi kuvata nolostelematta 🙂

Asu oman tyylisesssä paikassa. Asu paikoissa joissa tapaat ihmisiä. Mieluumin siis hostellissa kuin vaikka yksityisasunnossa. Hostelleista löytyy reppureissaajia joka lähtöön ja hostellien keittiöissä ja baareissa on mailman helpointa tutstua ihmisiin. Hostelli ei välttämättä edes tarkoita huoneen jakamista, jos sellainen ei innosta (vaikka jaettu huone onkin aina hyvä ja halpa vaihtoehto yksin matkailijalle). Usein hotellien ja hostellien nimistäkin voi jo päätellä jotain, kuka niissä käy ja kenelle ne on profiloitu, esim. surfhostel.

yksin matkustus

Nauti yksinolosta ja kiireettömyydestä. Jos arkielämä kotona on hektistä, on lomalla ihanaa vain nauttia siitä, että saa olla ja hengähtää hetken yksin. Ja tämä onnistuu parhaiten kun olet reissussa yksin. Istu rannalla ja nauti hiljaisuudesta. Ihmisvilinän tuijottaminen suurkaupungissa voi olla meditatiivista. Lomalla on myös sallittua tehdä arkisia asioita joista nautit ja joiden äärellä rentoudut. Kuten kirjan lukeminen tai Netfilixin katsominen. Ei siis ole pakko ravata kokoajan nähtävyydestä ja aktiviteetista toiseen.

Nauti uusista ihmisistä ja heidän tarinoistaan. Yksin matkaillessa tapaa ja tutustuu erilailla ihmisiin, kuin jos matkustaa kaveriporukalla. Kun olet matkassa yksin, sinua on helpompi lähestyä ja silloin tulee itsekin juteltua enemmän muille. Niin hotellin respoille, kalakauppiaille kuin muille turisteillekin. Tulet yllättymään kuinka mielenkiintoisia ihmisiä tapaat. Minusta on todella kiehtovaa kuunnella ihmisten tarinoita ja kuinka heidän elämänsä on todella erilaista, kuin mihin itse on tottunut. Esimerkiksi joku on tehnyt päivittäisen koulumatkansa lapsena aasilla, päätynyt opiskelmaan biologiaa, työskentelee puolet vuodesta meribiologina karibialla, ja puolet karaokeisäntänä vejensä baarissa. Ja rakastaa elämäänsä. Erilaisten ihmisten tapaaminen on aina avartavaa.

Ole hyvällä omallatunnolla itsekäs. Kerrankin saat päättää itse kaikesta ilman kompromisseja, joten muista nauttia siitä. Pieniä asioita, mutta kerrankin saat valita juuri sen ravintolan minkä haluat ja tehdä juuri sitä mitä milloinkin haluat. Jos mieli tekee muuttaa suunnitelmia lennosta, niin mikään ei ole esteenä.

yksin matkustaminen

Sitten vaan rohkeasti matkaan. Millaisia kokemuksia teillä on yksin matkailusta? Vai onko se vielä suunnitteluasteella. Onko joku, kuka ei silti kuuna päivänä voisi harkitakaan yksin matkustamista?

Ps. Tätä postausta kirjoittaessa tänne iski ukonilma ja sain valehtematta ainakin pienen sydänkohtauksen kun salama iski lähelle. Kuulosti vähintäänkin ydinpommilta ja kolmannelta maailmansodalta. Hyppäsin kaksi metriä ylös sängystä, jonka jälkeen ensimmäinen ajatus oli että komeroon piiloon…  Ukkoset ovat täällä aina intensiivisiä eikä niihin oikein ikinä totu. Jos satun olemaan ulkosalla kun ukonilma alkaa, niin tulee kyllä juostua pikapikaa kotiin paniikissa että salama iskee kohta päähän.

Mainokset